A Kitchen on the Live Edge

The Challenge

A wonderful view of the Portland West Hills was obstructed from the kitchen by a masonry fireplace and wall.  So, the homeowners and our team determined that these needed to be removed to gain additional natural light and exposure to the incredible view from the kitchen.  The kitchen was a 1970s sub-compact model complete with avocado green cabinetry.  It was small, dark, cramped and needed updating.  In addition, the upstairs bathrooms were dated and the guest bath had no natural lighting.

The Solution

ReNew Creations reconfigured the bathrooms; changing their locations and adding windows to the new arrangement to give the home more daylight and a fresh feel.  We removed walls to create an open living space and capture the outstanding view from kitchen, dining and living rooms.  A Baking Center was added to the kitchen with pantry cabinet for ingredients and supplies, and hardware for a pull-out mixer.  Counter space was maximized for baking prep and a cutting board was added for additional work space.  The kitchen utilized “live edge maple” in two areas:  1) as a wall cap on the half wall now exposing the view and 2) to create backlit shelving in the Baking Center.  Each live edge application brought a unique natural aesthetic to the otherwise sleek and contemporary finishes of the kitchen.  The use of live edge on the wall cap and shelving give this kitchen an added interest that puts this kitchen “over the top” in both its natural craftsmanship and beauty.

Awarded 2018 BIA Building Excellence Awards “Residential Remodel $100,000 – $200,000”

Interested In Working With Us?